Diske Networkten Erişmek 

 
Genellikle networklerin kurulum amaçları diğer bir sistemin diskine veya yazıcısına erişmektir.Diğer bir sistemin üzerindeki dataya network üzerinden erişirken, iki sistemde de şu olaylar gerçekleşir:

netdisk.gif (6117 bytes)

Birinci makinanın diğerinin diskine erişebilmesi için onun diskine "map" edilmesi, diğer makinanında diskinin "share" edilmiş olması gerekir.

Diğer sistemlerin diskine erişimine izin veren makinaya Network-Server denilir. Güvenlik için data'ya direkt erişim verilmez. Sadece data'yı kullanacak programa erişim hakkı verilir. Ancak güvenlik çok önemli değilse diğer kullanıcılara da data'ya erişim hakkı verilebilir.

netdisk1.gif (3956 bytes)

Bütün harddiske veya sadece bir dizine (alt dizinleriyle beraber) erişim hakkı verebilirsiniz. Önce hangi dizini paylaştıracağınıza karar verin ve onun üzerine gelip tıklayın.

netdisk2.gif (5694 bytes)

Daha sonra sağ mouse butonuna basarak menüyü açın ve "Sharing" i seçin.

 

netdisk3.gif (11065 bytes)

RadyoButtonları kullanarak ayarlayın:

"Shared As" : Paylaşımın ismidir, buraya default olarak seçili olan dizinin ismi gelir. Fakat siz yeni bir isim verebilirsiniz. Paylaşılan nesne network üzerinde bu isimle görülecektir.

"Access-Type": Paylaşıma açtığınız nesneye erişim tipidir. Read-Only'yi seçerseniz networkten bu kaynağa erişenler sadece verilerinizi okuyabilirler, kopyalayabilirler.
Ancak veriler üzerinde harhangi bir değişiklik (silme, taşıma, içeriğini değiştirip kaydetme vs.) yapamazlar. "Full" seçeneğini seçerseniz aynen kendi diskleri üzerinde çalışıyormuşçasına hertürlü işlemi yapabilirler.

netdisk4.gif (7333 bytes) Artık disk veya dizininiz network üzerinden erişilebilir haldedir.
Artık paylaşıma açtığınız nesnenin üzerinde bir el resmi belirir.

netdisk5.gif (1294 bytes)

 
Networkte diğer bir makinanın diskine veya diğer kaynaklarına (yazıcı mesela) erişen makinaya Client denir.

Windows 9X ve Nt4 te networke genellikle masaüstündeki "Network Neighborhood" ikonundan erişilir:
netdisk6.gif (10770 bytes) Önce networkten bir sistemi çift tıklayın. Karşınıza o sistem üzerindeki paylaşıma açılmış nesneler gelir. (disks, directories ve/veya printers) Bu nesnelerden birini açmak için üzerine çift tıklayın.
 

Yukarıdaki gibi network üzerindeki bir sistemin diskine veya diskindeki bir diznine eriştiniz. Eğer bilgisayrınızı her açtığınızda bu erişimi kullanacaksanız, "bilgisayarım" penceresinde bir icon olarak görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu sanal diskiniz aynen kendi makinanıza bağlı bir harddisk gibi çalışacaktır. Bu sanal diski yaratmak (network drive) "Mapping a Network drive" olarak adlandırılır.

Bunu nasıl yapacağımıza bakalım :

netdisk7.gif (3971 bytes) Önce network üzerinde bir sistemi seçin. Bir sisteme (bilgisayara) map yapamazsınız. Menüdeki "map network drive" seçeneği gridir. Şimdi bu makina üzerinde paylaşıma açılmış nesneleri görmek için üzerinde çift tıklayın.
netdisk8.gif (5205 bytes)

Network diski olarak seçmek istediniz nesneye sağ tıklayın ve "Map Network Drive" seçin.
(Bir Microsoft networkte,paylaşılmış bir disk veya dinizin alt dizinlerine map yapamazsınız. Bu ancak Netware Server'lar üzerinde mümkündür.)

 
netdisk9.gif (4940 bytes)

Network diskinize atamak istediğniz sürücü harfini seçin. Eğer bilgisayrınızı tekrar açtığınızda bu bağlantının otomatik yapılmasını istiyorsanız "Reconnect at Logon" 'a tik koyun.

 

Burada sanal diskimizin path'ını "\\P120_home\cserve" olarak görüyoruz. Bu isimlendirme metodu UNC: Universial Naming Convention olarak bilinir. Önce iki tane back-slash ile (\\) ile başlanır. Daha sonra network üzerindeki bilgisayarın ismi ve slash, ve paylaşılan kaynağın ismi yazılır.Artık bu network sürücüsüne kendi harddiskiniz gibi erişebilirisiniz. Ancak onun bir netwok sürücüsü olduğunu anlamanız için farklı bir iconu olacaktır.

netdsk11.gif (1124 bytes) Network sürücüsü.

Diskini paylaşıma açan makinadaki durum. Networkten bu diske erişen makinanın gördüğü.
netdisk4.gif (7333 bytes) netdsk10.gif (3202 bytes)