TCP/IP'yi Test Etmek 

 
Windows makinalarını birbirine bağlarken genellikle NetBEUI kullanılır. Çünkü bu protokolun herhangi bir ayarı yoktur, hızlı çalışır. Tabii ki diğer protokolleri de kullanabilirsiniz(TCP/IP veya IPX/SPX). Ancak  bu protokollerde bazı ayarlamalar yapmanız gerekir.

Bir network kurulumunda  herşeyi yüklediğiniz ve ayarladığınızı düşündüğünüz halde bağlantı kurulamıyorsa, önce setup adımlarını tekrar gözden geçirmelisiniz :

TCP/IP protokolu ile beraber küçük ama oldukça kullanışlı bir program bilgisayarınıza yüklenir : PING (Ayrıca NET DIAG test ile de test yapabilirsiniz)

PING komutu ne yapar ?

Denizaltıların birbirlerini bulmak için yolladıkları sesleri PING sinyaline benzetebiliriz. Gönderilen bir sinyale diğer denizaltıdan cevap gelecektir. Bu örnek PING'in yaptığına tam uymaktadır :

dışarıya sinyal gönder
geri dönen ekoyu al
Bu özellik TCP/IP nin bir parçasıdır ve işletim sisteminden bağımsız çalışır. Bir ping sinyali alındığında, sinyali gönderene geri yollanır (Yani bir windows makinasından br unix makinasına ping atabilirsiniz, makinalar üzerinde yüklü işletim sistemi önemsizdir, yeterki TCP/IP yüklü ve ayarlanmış olsun).

Bir PING testi yapmak için TCP/IP yükleyelim
(Tcp-ip ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıkla):

* "Control-panel" -> "network" ->"add"

"protocol",

"Microsoft" -> "TCP/IP".

Networkten çıkmayın, yükledikten sonra bir de TCP-IP yi ayarlamak gerekiyor.
Eğer çıkıp restart edersiniz, DHCP ile ilgili bir uyarı alacaksınız, bunu iptal edip tekrar networ ayarlarına girin.

TCP-IP protokolunu seçin ve properties'e tıklayın.
"IP-address" tabında "define the IP-address" seçin. İlk bilgisayarımızda buraya 192.168.10.1 girin, ikinci bilgisayarda ise 192.168.10.2 girin, her ikisinde de subnet-mask'e 255.255.255.0 girin.

Kapayın, restart edin.
Restarttan sonra ms-dos komut istemini çalıştırın (PC1 de), ve şu komutu verin :
ping 192.168.10.2

Bu komut bazı ethernet paketlerini PC2 ye gönderecek. Eğer sistem doğru kurulmuşsa da, PC2 geri gönderecek.

Eğer paketler geri gelirse Ethernet kartınızın ve kablolamanın çalıştığından emin olabilirsiniz. Eğer bağlantı sorununuz buna rağmen devam ediyorsa, bir yazılım sorununuz var demektir. Protokol ayarlarınıza bakın (eğer ıpx-spx kullanıyorsanız). Network üzerinde paylaşımları, kullanıcı haklarını ve workgroup'ları kontrol edin.

Ancak paketler geri gelmiyorsa ;

Eğer  'ping' geri gelen cevabı alamıyorsa (' Request timed out'), donanımsal bir probleminiz var demektir. Kablolarınızı, hublarınızı, jak ve T konnektörleri ölçü aleti ile kontrol edin ! Gözle göremeyeceğiniz temassızlık veya arızalar olabilir.

Profesyonel networklerin kurulumunda "Ethernet cable tester" lar kullanılır. Bu cihaz size kablonun sağlam olup olmadığını bildirir.

"Destination host unreachable"

Bu hata mesajını ping attığınız makina aynı sub-nette değilse (bu şekilde direk bağlantı mümkün değildir) ve gerekli Gateway adresi (düzgün) girilmemişse alırsınız. (Gateway/Router of TCP/IP-Bascis).

Geçerli bir  Gateway/Router-adresi girin:

Şimdi TCP/IP bağlantısını Gateway/Router üzerinden kontrol ederken gerçekleşen işlem adımlarına bir bakalım :

1) PING sinyali Gateway/Router a yolanır
(gateway tanımlanmışsa tabii ?)

2) Gateway PING sinyalini hedef sisteme geçirir
(veya hedef bilgisayarın olduğu sub-nete bağlı diğer bir Gateway'e iletir..)

3) Hedef makina PING ECHO yu oluşturur (sinyali geri yollar)
(ancak hedef makinada da gateway/router ayarları yapılmışsa bu gerçekleşebilir ! )

4) Gateway/Router PING Echo'yu  alır ve kaynak sisteme yollar:

Gateways/Router, kurulumunda tüm sistemlerde bu gerekli ayarları yapmayı unutmayın, sinyal kaynaktan hedefe ve geriye doğru dolaşabilmelidir.

Ve eğer problem yaşıyorsanız PING komutunu her iki sistemde de çalıştırın. Bu şekilde problemi tespit etmenizi kolaylaştıracak hata mesajları alırsınız ("missing Gateway definition" mesajı gibi mesela).